Otthon, édes otthon

2009.10.28. 23:10

Valahogy olyan furcsa minden. Benjamin Buttont tudom csak idézni, amit már megtettem egykor, de most hiszem a legigazabbnak: "Furcsa dolog hazaérkezni. Minden ugyanúgy néz ki. Ugyanolyan az illata. Ugyanúgy érzel. Rájössz, hogy az egyetlen dolog, ami változott, az te magad vagy."

Mennyire érdekes minden... Elmész oda, ahol otthon érzed magad, ahol büszkén és boldogan járod végig az utcát, és ahol olyan, de olyan csodálatos lenni. Ahol örökké 10 éves kiskölyök maradhatsz, vagy még kisebb. Mert az az a hely, ahova képzeletben mindig haza menekülsz. A tiszta, csendes és nyugodt levegőjü OTTHON! Nincsenek gépek, nincs semmi modern technológia. Csak gémeskút, magyar szürkék, pulykák, csirkék, kakasok, kutyák, macskák, fejkendős öregnénik, köszönő idegenek, és a régi emlékek, melyek feltörnek belőled, egy elmúlt, talán nem is létező életből. Te pedig csak ott állsz, ahol már évek óta nem is állt senki, de valamikor annyi érdekes és csodálatos dolog történt veled! Megrohamoznak az élményeid, majd ellepik az agyad, és már telítődve érzed magad tőlük, amikor egyszercsak olyan mély és elfeledettnek hitt emlékek törnek elő egy rejtett kis zugból, hogy sírás szakad fel belőled. De boldog sírás, és öröm, és vidámság. És ugyanolyan lesz egy pillanatra minden, de tényleg ugyanolyan. Ugyanúgy félsz, ugyanúgy fázol, és még a szagok is ugyanolyanok! Egy hosszú, és hihetetlen pilanatra. Az utca, amin nem mentél végig elégszer, most megnyílik és nagyobb lesz minden eddigi utcánál. A ház maradványai, ami közé beszöktél kiváncsi kisgyerekként, miközben felfedezőútra mentél Apuval, ismét ott áll, faláról lóg a régi csizma szára. És te ott állsz és emlékszel mindenre, mintha csak most élnéd át! Megelevenedik az a múltbéli kiskölyök, akit a falu végi boltba mindig elvitt Nagyapa, hogy ipari mennyiségű csokival és cukorkával ellássa még az ebéd elfogyasztása előtt. Aztán érzed már, nagyon is érzed, de nem az éhség miatt, hanem emlékből, hogy ott vár az asztalon a húsleves, a főtt hús paprikás krumplival, rántott hús, tejfölös uborka saláta, és a pudingos sütemény, Pilóta keksz, gyömbéres üdítő, eper a fáról. Aztán esti szalonnasütés, harangozás, nagy nevetés, székről láblógatás, verandán rohangálás, lócáról leesés, macska nyúzás, kutyasimogatás, bujócskázás, fürdés, végül tesóval elalvás. És ezt szagokkal fel lehet idézni, az emékeket, érzéseket, csak azért, mert az ember hazaérkezik. Ott van, ahol otthon akar lenni!!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pocketmonster.blog.hu/api/trackback/id/tr971482730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása